Merceriserad bomull

Mercerisering är ett sätt att behandla högsta kvalitets bomull med en alkalisk lösning, varefter den redan merceriserade bomullen behandlas med en gasbrännare, vilket minskar trådens fibrer, så att produkten noppar sig nästan inte alls.

Merceriseringen förändrar bomullsfiberns kemiska struktur så den blir starkare och blankare än vanlig bomull. Färgerna är mer mättade, eftersom trådarna absorberar färgämnena bättre. Kläder av sådant garn krymper inte och tappar inte formen. De behåller sitt fina utseende även efter långvarig användning och upprepad tvätt.

Merceriseringen ger bomull många av egenskaperna hos siden: Garnet är slätt, mjukt, svalt, och även en mycket tunn tråd blir mer hållbar och obrytbar än den av icke-merceriserad bomull.

Efter mercerisering sväller fibern och ändrar sin tvärsnittsform, vilket gör att tråden blir blankare. 

Mercerisering är en dyr teknik och därför används oftast förstklassig bomull. Vid mercerisering måste garnet sträckas (under spänning), och om det inte är av bra kvalitet går det sönder under den processen. Detta leder till stora svårigheter och förluster vid mercerisering. Därför används som regel högkvalitativ bomull – man merceriserar oftast långfibrig egyptisk bomull, som efter att ha genomgått denna process blir ett utmärkt garn för högkvalitativa kläder.

Liksom alla nya naturliga tyg kännetecknas den merceriserade bomullstråden också av en viss initial hårdhet, men detta ändras redan efter den allra första tvätten av produkten – då blir den mjukare och behagligare vid beröring.

Fördelarna med merceriserad bomull framför icke-merceriserad bomull är:

  • en starkare och mer hållbar produkt
  • garnet krymper inte
  • bättre och mer hållbar färg
  • slät och silkeslen yta
  • mer hygroskopisk


Hur urskiljer man produkter av merceriserat garn?

  • dra handen över ytan – merceriserat tyg är slätt och blankt, och vanlig bomull är mer fluffig
  • när man skrynklar kanten på en produkt av merceriserat garn, ser man att den praktiskt taget inte gör rynkor, medan vanlig bomull skrynklas lättare
  • färgade merceriserade tyg har en klarare och mer mättad färg